Avantajele Debitarii cu LASER
Ce este Procesul de Debitare Laser?
Debitarea cu laser este una dintre cele mai utilizate metode de prelucrare a metalelor, in special datorita numeroaselor sale avantaje fata de metodele traditionale.
Acest proces foloseste un laser de mare putere care este directionat prin control numeric computerizat (CNC) pentru a urma un cod CNC sau G al modelului care urmeaza sa fie taiat pe material. Fascicul laser focalizat arde, topeste, vaporizeaza sau este suflat de un jet de gaz pe suprafata materialului pentru a lasa o margine finisata de inalta calitate.
Exista trei tipuri principale de lasere utilizate in debitarea cu laser: lasere CO2, lasere cu fibra si lasere Nd:YAG. Desi toate masinile de debitare cu laser sunt construite foarte similar, ele sunt distincte prin faptul ca fiecare tip de laser are o gama de putere specifica, astfel incat fiecare poate fi folosit pentru a taia diferite tipuri de materiale si grosimi:
Lasere cu CO2: Laserul este generat din amestecuri de gaze stimulate electric (cuprinzand mai ales dioxid de carbon). Laserele cu CO2 sunt cele mai comune tipuri de taietoare cu laser, deoarece sunt de putere redusa, relativ ieftine, eficiente si pot atat taia, cat si rasteriza o mare varietate de materiale.
Materiale: lemn, produse pe baza de hartie (carton, etc), piele, acril, sticla, unele materiale plastice si unele spume (poate raster pe metale anodizate).
Lasere Nd:YAG: Laserul este format din cristale dopate cu neodim. Aceste lasere au o lungime de unda mult mai mica decat laserele cu CO2, ceea ce inseamna ca au o intensitate mult mai mare si pot astfel taia materiale mult mai groase si mai puternice. Cu toate acestea, deoarece au o putere atat de mare, partile masinii se uzeaza si tind sa fie inlocuite.
Materiale: metale, materiale plastice si unele ceramice.
Lasere cu fibra: Unda laser generata este amplificata prin fibre speciale de sticla. Laserele au o intensitate si o lungime de unda asemanatoare cu cea a laserelor cu neodim, dar, din cauza modului in care sunt construite, necesita mai putina intretinere. Acestea sunt utilizate in principal pentru procesele de marcare cu laser.
Materiale: metale si materiale plastice.
Care sunt Avantajele Debitarii cu Laser?
Flexibilitate
Debitarea cu laser nu necesita un schimb de componente pentru fiecare taietura separata. Aceeasi configuratie este potrivita pentru taierea multor forme diferite cu aceeasi grosime a materialului. De asemenea, taieturile complicate nu pun probleme.
Precizie
Precizia este unul dintre avantajele principale ale taierii cu laser in comparatie cu alte metode de taiere termica.
O acuratete de +/-0,1 mm ofera posibilitatea de a obtine o precizie ridicata fara nicio prelucrare ulterioara. In cele mai multe cazuri, un standard atat de ridicat inseamna ca nu sunt necesare tolerante suplimentare.
Calitate
Folosind configuratia corecta, utilajele CNC cu laser lasa doar o mica bavura. Adesea, un finisaj suplimentar nu este necesar. Desigur, depinde de material, grosimea acestuia si de alti factori.
Un alt avantaj este acela de a avea o mica zona afectata de caldura. Pe masura ce microstructura de-a lungul HAZ se modifica, o zona HAZ mai mica are ca rezultat piese mai previzibile si mai fiabile.
Taiere fara contact
In cazul debitarii cu laser, doar fasciculul intra in contact cu materialul. Prin urmare, nu exista frecare mecanica care ar putea uza unelte.
Versatilitate
Acesta este probabil unul dintre cele mai importante aspecte ale debitarii cu laser. Taierea cu laser este potrivita pentru o multime de materiale diferite. Printre acestea se numara diferite metale, acril, MDF, lemn, hartie etc. O singura masina poate fi configurata pentru a efectua diferite lucrari, cum ar fi debitarea cu laser a foilor de tabla sau a tevilor de diverse grosimi. Desigur, capacitatea de a taia unele dintre aceste materiale depinde de puterea masinii dumneavoastra.
Multe utilaje de debitat cu laser nu sunt doar pentru taiere. Marcarea cu laser este o alta modalitate de a utiliza aceste masini. Iar marcarea are o multime de aplicatii atunci cand se produc produse de zi cu zi.
In cele din urma, tehnologia este potrivita pentru o varietate de profiluri. Taierea cu laser a tevilor poate efectua procesul pe orice, de la sectiuni pana la canale deschise.
Automatizare
Utilajul necesita un minim de forta de munca pentru operarea sa, deoarece masinile moderne de taiat cu laser sunt automatizate cu ajutorul computerului. Un operator de laser CNC cu experienta joaca inca un rol important in calitatea finala, dar viteza de taiere si nevoia redusa de munca manuala duc la costuri mai mici in comparatie cu alte metode de taiere.
Multe utilaje laser CNC vin chiar si cu sisteme de alimentare, precum si cu transportoare ulterioare. Desigur, astfel de configuratii reprezinta o masina de taiat cu laser la preturi mai mari.
No comment yet, add your voice below!