Ce Este Sablarea - Curatarea cu LASER si Ce Avantaje Are
Curatarea cu laser este o un procedeu prin care se îndepărteaza rugina, vopseaua, oxidul și alți contaminanți de pe suprafețele metalice. Datorită eficienței sale, este utilizat într-un număr tot mai mare de aplicații. Curățarea cu laser necesită un laser cu fibră pulsată (de obicei 50 wați sau mai mult).
Metodele tradiționale de curățare industrială sunt adesea văzute ca fiind dificile și laborioase. Îndepărtarea ruginii consumă timp și forță de muncă, îndepărtarea oxidului implică folosirea substanțelor chimice periculoase, iar, in unele cazuri, îndepărtarea vopselei prin sablare poate deteriora metalul.
Asadar, abordarea acestor probleme are, de obicei, resurse și riscuri potențiale semnificative, dar curățarea cu laser schimbă acest lucru: este o soluție rentabilă, care reduce timpii de curățare și întreținerea ulterioară.
Cum Funcționează Curățarea cu LASER?
Tehnologia de sablare cu laser funcționează prin trimiterea de impulsuri de lumină laser cu durata de nanosecunde către o suprafață destinată sablării. Atunci când interacționează cu contaminanții care absorb lumina laser, acestia (sau particulele de acoperire) fie se vor transforma într-un gaz, fie presiunea interacțiunii va determina eliberarea particulelor de pe suprafață.
Cu setările și echipamentele laser potrivite, curatarea cu laser este de neegalat în capacitatea sa de a curăța perfect orice suprafață.
Pe lângă capacitățile sale de curățare, tehnologia laser are avantaje suplimentare: este ușor de utilizat, sigură, ușor de automatizat, silențioasă și fiabilă. Nu necesită curățare, vine cu costuri de operare scăzute, are întreținere redusă și este ecologică.
Avantajele Sablării cu LASER
Cele mai importante avantaje ale sablării cu laser sunt:
- Permite curățarea materialelor intr-un mod extrem de selectiv
Deoarece există un prag de ablație pentru fiecare material, curățarea cu laser poate distinge între două sau mai multe materiale atunci când se încearcă îndepărtarea unui strat nedorit de pe un obiect. Având în vedere o diferență de prag de ablație suficient de mare între materiale, este posibil să se selecteze un material de îndepărtat (adică cel cu pragul de ablație inferior) în timp ce lăsând celălalt material neatins.
De exemplu, pragul de ablație a ruginii este mult mai mic decât pragul pentru metalele obișnuite precum oțelul și aluminiul. Același lucru este valabil și pentru vopsea și ulei. Acest decalaj mare între două valori permite contaminanților și acoperirilor să fie complet vaporizate fără niciun risc de a deteriora materialul de bază de dedesubt. Pur și simplu nu este suficientă energie pentru a se produce pagubele.
- Impulsurile puternice și scurte asigură o îndepărtare mai rapidă
Vă puteți gândi la curatarea cu laser ca fiind similară cu sculptarea pietrei cu un ciocan și o daltă. Puteți folosi un ciocan mic cu care să efectuați multe lovituri mici pe daltă. Sau, ați putea la fel de bine să folosiți un ciocan mai mare pentru a obține mai multă putere, reducând astfel numărul necesar de lovituri și mărind viteza de îndepărtare. Ideea este aceeași în ceea ce privește curățarea cu laser, cu excepția faptului că doriți să îndepărtați doar un strat de material: contaminantul.
Sistemele de sablare cu laser pot îndepărta orice strat folosind două metode diferite. Fie fasciculul laser este o undă continuă de lumină, fie este pulsat la o anumită rată de repetiție. Chiar dacă rezultatul este aproape același, viteza de îndepărtare variază foarte mult în funcție de metodă.
Pentru o anumită suprafață, concentrarea aceleiași energii într-un impuls scurt crește puterea. Este ca și cum ai folosi ciocanul mai mare. Un fascicul laser pulsat este mai eficient și oferă o viteză de îndepărtare mai rapidă decât un fascicul continuu. Și, în timp ce impulsurile laser scurte curăță suprafețele mai repede, ele asigură, de asemenea, că materialul de dedesubt nu se încălzește prea mult.
- Nu necesită consumabile și respectă mediul înconjurător
Deoarece această metodă de curățare folosește doar un fascicul laser pentru a vaporiza stratul de îndepărtat, literalmente nu există consumabile cu ea. Aceasta este frumusețea laserelor, care au nevoie doar de o priză pentru a fi setate și gata de funcționare.
În plus, laserele nu folosesc produse chimice sau solvenți. Acest lucru face ca curățarea suprafețelor cu laser să fie una dintre cele mai sigure soluții atunci când vine vorba de îndepărtarea ruginii și a straturilor de vopsea. Nu numai că nu rezultă deșeuri chimice, dar angajații sunt în siguranță atunci când lucrează în apropierea mașinilor de curățare cu laser, care sunt concepute pentru a îndeplini standarde internaționale de siguranță.
Angajații nu vor avea nevoie de echipament de protecție personală și nu vor trebui să manipuleze substanțe chimice periculoase.
Îndepărtarea reziduurilor de cauciuc ars de pe matrițele de anvelope, restaurarea conductelor vechi, curățarea țevilor din centralele nucleare și proiecte chiar mai mari, cum ar fi îndepărtarea vopselei de pe un pod ruginit și pregătirea suprafețelor de sudură, sunt toate proiecte care pot beneficia de sablarea industrială cu laser.
Această tehnică de curățare fără contact poate fi utilizată în nenumărate aplicații industriale. Singura limită este capacitatea de a discrimina între materialul care trebuie îndepărtat și cel care trebuie protejat.
În prezent, cele mai comune aplicații de curățare cu laser includ:
- Pre-tratamente de sudare pentru a îndepărta rugina și alți contaminanți din zonele de sudare;
- Post-tratamente de sudare pentru îndepărtarea oxizilor de aluminiu și oțel inoxidabil;
- Pregătirea suprafeței cu laser pentru a maximiza aderența vopselei;
- Îndepărtarea oxidului cu laser din lingourile de aliaje speciale;
- Îndepărtarea stratului de acoperire imediat după procesul de acoperire pentru a înlocui mascarea pieselor în liniile de producție;
- Devopsirea pieselor care altfel ar fi casate din cauza defectelor de vopsea;
- Ablația cu laser nu este folosită doar pentru curățare, ci este utilizată pe scară largă și pentru alte aplicații industriale.
În concluzie, serviciile de curățare cu laser pot elimina multe dintre problemele ridicate de îndepărtarea ruginii precum și altor contaminanți. Tehnologia LASER oferă o soluție rapidă și eficientă pentru multe industrii si companii.
No comment yet, add your voice below!